Анаеробни лепила

ergo.® анаеробни лепила и универсални лепил за метал се използват за осигуряването на резбови съединения, слепването на сглобки на лагери, главини, тръби с резба и гъвкави уплътнения.

Обща информация

Както показва названието “анаеробни”, тези лепила без разтворители образуват високомолекулно полимерно съединение бързо и напълно само

при отсъствието на въздух в околната среда. Тъй като процесът на втвърдяване се постига с метален катализатор, оптимални условия на залепване се постигат само при металните компоненти с достатъчно големи слепващи се повърхности или с припокривания и малки вдлъбнатини. Процесът на залепване винаги започва в центъра на сглобката (минимум конакт с кислород) и продължава към краищата й.

Анаеробните лепила ergo.® са известни с добре балансираните си характеристики, които ги правят подходящи за широка гама от приложения, например:

- Производство на метални конструкции и инструменти

- Автомобилната индустрия

- Корабостроенето

- Машиностроенето и производството на двигатели

- Производството на помпи

- Производството на туби и тръби

- Хидравликата и пневматиката

- Прецизната механика

- Часовниковата и оптична индустрия

- Всички области на поддръжка

Залепване

Анаеробните лепила са еднокомпонентни продукти без разтворители на основата на моно-, ди- и триестерите на метакрилната киселина. Простата молекулна структура позволява широки вариации на характерния профил на слоя лепило. Вискозитетът, трайността при съхранение и времето на залепването могат да отговорят на всички изисквания на клиента ако се прибавят разтворими полимери, пероксиди, стабилизатори и различни пълнители. Залепването на анаеробните лепила изисква метален катализатор, а кислородът забавя и дори предотвратява втвърдяването. Поради това поне един от слепваните компоненти трябва да бъде от метал и слепваните повърхности трябва да са достатъчно големи, за да се изключи кислородът.

Начин на работа

Лепилото може да се дозира директно от тубичката или да се нанесе с помощта на дозатор ergo.®. При сглобки с по-големи повърхности то трябва да се размаже равномерно по цялата повърхност. Могат да се използват валяци от порест каучук, четки или приспособления за шаблонно отпечатване. Излишъкът от лепило, който излиза след притискането на сглобката, не се втвърдява и може лесно да се избърше със сух плат или плат натопен в ацетон.

Comments